Pe 28 februarie 2024, Professional Women’s Network Romania a organizat sub egida Women on Boards Academy conferința “Supporting women in business and society”, eveniment dedicat reprezentantelor comunității Alumni a asociației și susținut de Reprezentanța Comisiei Europene în România. Programul Women on Boards se află la a V-a ediție și are ca scop susținerea pregătirii continue și promovării membrelor PWN România pentru a deveni membre în Consilii de Administrație.
PWN România este o asociație non-guvernamentală, non-profit, bazată pe voluntariat, parte a PWN Global, o rețea ce numără peste 3.500 de membre și voluntari în peste 30 de orașe din lume.
Misiunea asociației este de a sprijini ascensiunea femeilor în poziții de leadership în vederea accelerării echilibrului de gen în structurile de conducere, transparența, dar și egalitatea de gen în ceea ce privește salarizarea.
La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice cu competențe în domeniu, corpului diplomatic, organismelor internaționale, camerelor de comerț bilaterale, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri și administrației publice care susțin aceste principii și valori europene. Acestora li s-au alăturat reprezentantele și speakerii comunității Alumni Women on Boards din cele 5 ediții desfășurate din 2016 și până în prezent.
Printre guest speakerii ce au fost prezenți la această conferință se numără: Excelența sa, Ramona Iulia Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, instituție care a sprijinit organizarea acestui eveniment, Luminița Popescu – Secretar de Stat, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Liliana Popescu – Directorul Institutului Diplomatic Român, Hedwige Nuyens – Președinta WOB Europa și Victoria Zinchuk, Country Director EBRD Romania.
Speakerii din primul panel “Women on Boards – beneficii și lecții învățate” au fost: Gerke Witteveen, CEO, NN Pensii, Mariana Gheorghe, Board Member independent, Ondrej Safar, Country Manager, CEZ Group Romania, Elisabeta Moraru – Country Director, Google România, Bulgaria, Ungaria și Moldova, Mircea Varga, Președinte al consiliului de bord, Teilor Holding, Anne-Marie Gestin, Vicepreședinte executiv & CFO, Engie Romania.
Iar speakeri precum: Andreea Voinea, CHRO, Banca Comercială Română, Andreea Ciulacu, HR Director, Deutsche Bahn Cargo România, Radu Mavrodin, Vicepreședinte People & Culture, OMV Petrom, Simona Podgoreanu, HR Director, KPMG România & Moldova, Adina Vidroiu, HR Director, Microsoft România, au vorbit despre despre “Salarizarea egală și transparentă -beneficiile sociale și pentru business”.
În cadrul conferinței au fost evidențiate beneficiile implementării Directivei 2022/2381 privind consolidarea echilibrului de gen în rândul administratorilor societăților cotate la bursă și a Directivei 2023/970 privind remunerația egală pentru muncă între femei și bărbați.
O astfel de conferință este necesară pentru viitorul leadership-ului feminin deoarece unele state din Europa au ales să aplice deja aceste directive în mod voluntar. Tocmai de aceea este important să se discute și despre impactul pe care îl va avea asupra societății românești adoptarea acestor directive.
În ultimii ani, mediul de afaceri din România a devenit din ce în ce mai atractiv pentru femei, însă cu toate acestea doamnele se lovesc în continuare de o mulțime de dificultăți și preconcepții cum ar fi cele legate de capacitatea lor de a se descurca în lumea afacerilor, un teritoriu care până nu de mult era exclusiv al bărbaților, și nu numai. Tocmai de aceea, în cei 13 ani de activitate, PWN România a urmărit promovarea unui leadership echilibrat de gen, cultivarea unui mediu de sprijin al ideilor de business, construirea relațiilor de încredere și crearea unor posibilități nelimitate de creștere pentru femei, pe toate planurile. Ne dorim să continuăm acest demers de a sprijini dezvoltarea potențialului profesional, dar și personal al femeilor prin intermediul a trei direcții de acțiune: programe de mentorat în vederea creșterii nivelului de pregătire profesională, programe de antreprenoriat pentru studenți și antreprenoare aflați la început de drum profesional, precum și programe de pregătire în cadrul Women on Boards Academy, pentru doamnele care sunt sau urmează să ocupe poziții în consiliile de administrație” – a declarat doamna Ileana Violeta Botez, Președinte al PWN România.
“Adoptarea legislației europene privind echilibrul de gen în consiliile de administrație ale companiilor arată importanța diversității de gen în procesul decisional. Directiva stabilește obiective ambițioase până în iunie 2026: 40% din posturile de administrator neexecutiv și 33% dintre toate posturile de administrator, executiv sau neexecutiv, trebuie să aparțină membrilor ,,sexului nereprezentat”. Directiva privind transparența salarială se bazează pe principiul fundamental potrivit căruia munca egală merită o remunerație egală, neexistând vreun motiv ca, pentru același tip de muncă, o femeie să primească un salariu mai mic decât un bărbat”, a declarat doamna Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.
“Comisia Europeană își propune să atingă un echilibru de gen 50/50 la toate nivelurile de conducere până la sfârșitul anului 2024, conducând prin exemplu la formarea unei culturi care promovează egalitatea de gen la locul de muncă”, a completat șefa Reprezentanței.
“Evenimentul anual al programului PWN Women on Boards Alumni a fost un succes si a reprezentat un angajament profund pentru promovarea egalității de gen si a remunerării echitabile, mai ales ca urmare a directivelor europene recente. A fost un moment în care am avut privilegiul de a asculta și învăța de la invitați speciali din lumea de business, organizații europene, guvernamentale, din domeniul educației care sunt pregătiți și dedicați susținerii și promovării femeilor competente. Discuțiile interesante, chiar pasionante, precum și reflecțiile împărtășite, au reafirmat importanța angajamentului colectiv pentru o societate echitabilă și diversă, a declarat doamna Violeta Ciurel, VP Program PWN Women on Boards.
PWN România a militat pentru echilibrului de gen bazat pe meritocrație și a acționat prin dezvoltarea a trei programe: Mentorat – program ce promovează progresul profesional al femeilor cu ajutorul unui mentor Antreprenoriat – cu cele două programe, StartUP, dedicat studenților și femeilor antreprenor aflate la început de drum și ScaleUP, dedicate doamnelor care deja au un business pe care vor să îl ducă la un alt nivel, și Women on Boards – program dedicat membrelor PWN ce au o deja o carieră în business în poziții de top leadership și care doresc să facă parte dintr-un Consiliu de Administrație.