Tot mai des auzim despre panouri fotovoltaice si despre consumul redus de energie, insa ce inseamana sa ai un sistem fotovoltaic on-grid si care sunt foloasele lui.
Sistemul fotovoltaic on-grid reprezinta una dintre cele mai eficente solutii de convertire a energiei solare in energie electrica. Sistemele fotovoltaice de tip on-grid nu sunt prevazute cu elemente de stocare a energiei produse (ex: acumulatori). Sistemul fotovoltaic on-grid poate fi functional doar cu ajutorul retelei electrice disponibile. In momentul cand nu avem tensiune din retea, atunci nu avem nici productie din sistemul fotovoltaic. Aplicatia on-grid este cea mai echilibrata solutie din punct de vedere al raportului investitie-amortizare-durata de viata!
Pentru un sistem on grid, costurile de achizitie si de instalare sunt mai mici. Cu un astfel de sistem poti economisi bani si datorita eficientei, iar instalarea este mai usoara decat in cazul altor tipuri de sisteme fotovoltaice. Reteaua de distribuitie a energiei electrice functioneaza tot ca un fel de baterie pentru sistemele fotovoltaice on grid, dar e ca o baterie care nu are nevoie de mentenanta dau de alte lucruri care sunt in mod normal valabile pentru baterii.
Beneficii:
-
- Cost investitie mic;
- Durata mare de viata (minim 25 de ani);
- Mententa zero;
- Nu sunt necesare camere/incaperi speciale pentru echipamente;
- Amortizarea investitiei intre 5-8 ani.
Componenta acestor sisteme fotovoltaice on-grid este simpla: invertor, panouri fotovoltaice, contor inteligent si accesorii (sisteme de prindere, cabluri, tablou, elemente de siguranta s.a.). Intrucat inverterul ON-GRID este legat in paralel cu reteaua, consumatorii pot sa ia o parte din energia produsa din panouri si restul din reteaua nationala. Daca se doreste, invertorul ON-GRID poate limita productia de energie la valoarea consumului, iar astfel nu este neaparat necesar contractul cu furnizorul de energie.
Desi cei mai multi aleg sa isi instaleze un sistem on-grid acasa acestea mai poti fi folosite si in alte locatii precum:
Sectorul tertiar, in special in aplicatii unde exista consumuri mari pe timpul zilei: cladiri de birouri, hoteluri, pensiuni, showroom-uri, hale de depozitare, hale de productie, restaurante, parcuri fotovoltaice , sectorul rezidential: blocuri, ansambluri rezidentiale, case, vile (in special daca exista consum mare pe timpul zilei).
Exista si anumite criterii care pot ajuta utilizatorii sa beneficieze maxim de acest tip de sistem pentru a scoate un consum cat mai bun indiferent de anotimp sau ora din timpul zilei.
Recomandari pentru a muta consumul de seara pe timpul zilei si a reduce consumul seara:
– utilizarea de echipamente electrocasnice smart ce pot fi programate/pornite de la distanta (ex: masini de spalat, sisteme de climatizare s.a.);
– utilizarea de invertoare smart ce pot comanda pornirea unor echipamente atunci cand exista supraproductie;
– scoaterea din priza a echipamentelor neutilizate pe timpul noptii.
Magazinul online e-acumulatori.ro ofera o gama vasta de sisteme fotovoltaice on-grid la preturi foarte accesibile. Este foarte simplu sa comanzi un sistem fotovoltaic on-grid de pe site, ca apoi sa contactezi un specialist in domeniu pentru a putea face racordul. Foarte important este ca atunci cand te decizi sa instalezi un sistem fotovoltaic on-grid sa contactezi furnizorul local de energie.