“Sa ne prefacem ca ne jucam de-a…?”
„A se preface ca…” este alticneva sau face vreo meserie importanta, ca oamenii mari, este unul dintre jocurile preferate al copilului. Aceasta actiune se numeste joc de rol (sau joc simbolic) si consta in a te identifica cu roluri care sunt diferite de ale propriei persoane. Unii parinti nu le acorda prea multa importanta, dar aceste jocuri de rol le permit copiilor:
-sa exploreze activitati si comportamente pe care nu indraznesc sa le aiba din cauza temerilor sau limitarilor legate de varsta (a se preface ca este medic sau mecanic, de exemplu);
– sa isi exercite autoritatea (adesea isi imagineaza jucandu-se cu altii, dictand reguli si dand ordine);
– sa isi foloseasca imaginatia pentru a inventa locuri si personaje, in timp ce se inspira din modele reale;
-sa exerseze relatiile cu situatii necunoscute, dobandind cunostinte despre acestea si invatand reguli sociale.
Jocurile de rol, de obicei, sunt gasite in magazine specializate. De exemplu, la zazutoys.ro parintii pot achzitiona, pentru copiii de toate varstele, frumoase jocuri de rol, din lemn. Unele dintre ele sunt create pentru a respecta metode pedagogice precum Montessori sau Waldorf. Jucariile sunt de calitate, si pot fi folosite chiar si de cei mai micutii copii. De fapt jocul si jocurile de rol evolueaza odata cu dezvoltarea copilului. Imitarea parintilor, de exemplu, este prima si cea mai simpla forma de joc simbolic si se dezvolta intre 2 si 3 ani. In aceasta etapa, copiii sunt interesati de toate activitatile pe care mama si tata le fac, asa ca ii vedem incantati atunci cand sunt implicati in treburile gospodaresti, mici lucrari de intretinere a casei sau gradinarit, de exemplu. In plus, daca le achiztionati o trusa de scule de jucarie sau legume si alimente din lemn, care sa le imite pe cele reale, acestia se vor simti importanti si vor capata multa incredere in ei.
Intre 3 si 6 ani, jocul de rol adopta forme mai complexe, dar intotdeauna se bazeaza pe situatii familiare. Copiii adora sa se identifice ca mama si tata, sa se prefaca a fi medici, profesori, politisti, pompieri etc. Achizitionati-le o trusa de doctor de jucarie sau chiar anumite puzzle-uri care sa ii introduca in acest univers. Vor fi extrem de incantati.
Prin urmare, incurajarea si participarea la jocurile de rol este foarte importanta. Pentru a face acest lucru, nu este nevoie de mult: au nevoie doar de jucarii pliate pe preferintele lor. Nu ii obligati sa se joace cu jucarii care nu le plac. Daca baietelului ii place sa foloseasca un set de bucatarie, foarte bine! Nu ii cumparati unul de mecanic. Si viceversa pentru fetite! In plus, copiii s-ar putea bucura de anumite seturi disponibile la zazutoys.ro pe care sa le foloseasca si in jocurile cu prietenii.
De asemenea, jocul de rol ne poate spune multe lucruri despre temerile, sentimentele si dorintele copiilor nostri. De obicei, cei mici nu stiu sau nu vor sa externalizeze unele lucruri. Prin jocul de rol este ca si cum ar incredinta comunicarea unor stari de spirit altora. In acest fel, se elibereaza de ceea ce ramane inchis in ei insisi si, in acelasi timp, ne permit sa-i intelegem si, uneori, sa ii ajutam. Si cine stie, jocul de rol uneori nu ne poate fi mai util noua decat lor!